Feb 02

Patrick Snijers, 34 jaar later opnieuw in een BMW M3 !

Drie weken voor de openingsmanche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship 2022, stromen de inschrijvingen voor de 24ste editie van de Rally van Haspengouw, waarvan het rallycentrum op 25 en 26 februari in Sint-Truiden – Brustem opgetrokken wordt, langzaam maar zeker binnen.

In vergelijking met de talrijke wedstrijden die vorig jaar verreden werden, mogen we ons verheugen voor de toekomst van de Belgische rallysport in het algemeen, want er staan opnieuw heel wat amateurs aan de start in Haspengouw met wagens in de kleinere klassen. Zo hopen we een mooie strijd te verwachten tussen de Citroën C2 van Laurent Vanton, de Citroën ZX 16v van Kevin Robinne, de Renault Clio's van David Conard, Christophe Henderix, Kevin Lepaily en Jonathan Remilly, en de Peugeot 208 van de 2de Deen aan de start, Mads Dalsager, genavigeerd door de charmante Jeannette Kvick. En laten we de VW Golf TDI van Eddy Ghijssens niet vergeten.

De M Cup staat weer garant voor spektakel, want heel wat liefhebbers van het merk zijn van de partij. De te kloppen man wordt Patrick Diels, winnaar van de M-Cup tijdens de twee vorige edities van de Rally van Haspengouw met zijn heel snelle BMW 132i. Maar, hij zal moeten opboksen tegen de M3's van Dany Claesen, Philip Lommers, Loïc Pirot en de Nederlander Wim Muilwijk, die zeker ook een rol van betekenis kunnen spelen.

William Wagner met een VW Polo R5

Wat de vierwielaandrijvers (4WD) betreft die mikken op een mooi resultaat vooraan in het algemeen klassement, zien we met plezier Niels Reynvoet terug met een Skoda Fabia Rally 2, nadat hij vorig jaar wat minder actief was in het BRC. De "top of the bill" van deze 24ste editie van de Rally van Haspengouw wordt de Belgische-Fransman William Wagner, die we in 2020 al aan het werk zagen in Haspengouw met een Citroën C3 R5. Deze keer keert hij terug met de VW Polo GTI R5 waarmee hij 5de werd in het Kampioenschap van Frankrijk 2019. Met die wagen won hij de Routes du Nord en de Rallye de Lorraine.

De andere "attractie" van de Truiense wedstrijd wordt de comeback van Patrick Snijers aan het stuur van een BMW M3 E30, meer bepaald de wagen van zijn navigator, Wim Soenens. Patrick heeft slechts één jaar gereden met een M3 E30, in 1988, maar het was een van zijn meest indrukwekkende seizoenen. Dat jaar veroverde hij zijn 4de titel van Kampioen van België en werd hij voor de tweede keer vice-Kampioen van Europa. Hij won 6 rally's met de BMW M3 E30, maar vooral de Manx Rally. Snijers was de eerste niet-Finse buitenlander die won op het eiland Man. Voor hem waren enkel Ari Vatanen, Pentti Airikkala en de betreurde Henri Toivonen erin geslaagd om de Britten te kloppen in deze erg specifieke wedstrijd. Eind deze maand zal Snijers de te kloppen man zijn in het Historic BRC. We zijn benieuwd hoe hoog hij kan mikken in het algemeen klassement.

 

Na die van Tuur Vanden Abeele kunnen we een 2de Porsche 997 GT3 aankondigen in categorie GTP. Glenn Janssens komt immers ook naar Haspengouw, opnieuw genavigeerd door Stéphane Prévot.

Tot slot zijn de organisatoren voor 99% zeker dat ze publiek zullen mogen verwelkomen op de Rally van Haspengouw, zelfs indien de coronabarometer rood blijft. Noteer dus alvast zaterdag 26 februari in je agenda om niets te missen van het grandioze spektakel dat verwacht wordt.